Ekologiczne opakowania
autorem artykułu jest Ola Kowalska
Bardzo popularne staje dziś poszukiwanie nowych materiałów służących do produkcji ekologicznych opakowań. Producenci nastawiają się na nowe rozwiązania, które pozwoliłyby stworzyć opakowania bezpieczne dla środowiska i spełniające oczekiwania klienta. Jednym z takich nowatorskich surowców jest kukurydza.
To z niej właśnie firma produkująca organiczne wyroby z mleka stworzyła pojemniki na lody i jogurty. Wykorzystała do tego zawarty w kukurydzy polikwas mlekowy. Materiał ten, zwany w skrócie PLA, sprzedawany jest w postaci granulatu. Opakowania, które powstają przy użyciu PLA, nie różnią się w swojej funkcjonalności od opakowań z tworzyw sztucznych. Mają jednak jedną zasadniczą zaletę, której sztucznym odpowiednikom brak: ulegają biodegradacji. Używane są nie tylko przez małe firmy, lecz także te duże jak np. Carrefour czy Auchan. Jest to ogromny krok naprzód jeśli chodzi o rozwój opakowań.
Systemy pakowania zatoczyły krąg, który wieki temu rozpoczynały opakowania naturalne, by poprzez etap tworzyw sztucznych powrócić do korzeni. Jednak technika i przemysł umożliwiają głębsze zbadanie pewnych technologii i bardziej efektywne wykorzystanie naturalnych materiałów. W związku z tym, iż jest to o wiele łatwiejsze dziś niż kilkadziesiąt lat temu, opakowaniami ekologicznymi interesują się nie tylko mniejsi, ale i więksi producenci. Takim przykładem może być znana na całym świecie firma Wall Mart Stores, zajmująca się sprzedażą detaliczną. Postanowiła ona zmodernizować swoją gospodarkę opakowaniami. W ramach podjętego programu firma planuje m.in. zwiększyć ilość materiałów ekologicznych i nadających się do wielokrotnego użytku oraz ogólną ilość używanych opakowań. Takie cele stawiają sobie również Sainsbury i Tesco. Ograniczenie ilości opakowań może się wydać dość istotne, gdy zapoznamy się ze statystykami dotyczącymi „produkcji” zużytych opakowań przez statystycznego obywatela Europy: pierwsze miejsce zajmują tu Francuzi, którzy w 2004 roku wyrzucili aż 200 kg zużytych opakowań.
Czy można całkowicie wykluczyć opakowania z naszego życia?
Okazuje się, że nie. Ponadto, paradoksalnie, całkowite przejście z opakowań z tworzyw sztucznych na ekologiczne mogłoby przynieść ujemne skutki także dla środowiska (zwiększenie emisji gazów cieplarnianych). W żaden sposób nie da się rozgraniczyć sektora transportowego, żywnościowego i opakowalnictwa. A więc zarówno taśmy stalowe, jak i folia stretch pozwalają nam w tak samo dobrym stopniu przewozić ładunki, w jakim butelki oraz kartony (te podlegające recyclingowi również zaliczane są do ekologicznych) zapewniają świeżość napojom. Bez tych pośrednich i bezpośrednich opakowań bezpieczeństwo i świeżość byłyby niemożliwe, a środki te zmarnowane.
Zatem rzeczą, o której należy zawsze pamiętać, jest konsumencki umiar oraz zachowanie odpowiednich proporcji w korzystaniu z opakowań ekologicznych i tych z tworzyw sztucznych.
--
http://www.penny.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl