Bazylia
autorem artykułu jest Arek Czapla
W Polsce bazylia pojawiła się w XVI wieku , przywieziono ją z Włoch.
Bazylię znano już w starożytności i ze wzgledu na lecznicze walory ,
uważano ,że ma czarodziejską moc i oddawano jej boska cześć.
Była ulubioną rośliną indyjskiego boga Wisznu , w Libii wierzono
że chroni przed ukąszeniem skorpionów i węży.
W piramidach egipskich znajdowano wieńce z bazylii.
Do Europy bazylia trafiła za sprawą żołnierzy Aleksandra Wielkiego , którzy wracając
z wyprawy wojennej z Azji przywieźli ja w IV wieku p.n.e.
Bazylia szybko rozprzestrzeniła sie w krajach śródziemnomorskich oraz na całym świecie.
W starożytnym Rzymie bazylia była stosowana jako roślina lecznicza oraz ozdobna.
Współcześnie bazylia jest bardzo ceniona przyprawą na całym świecie , szczególnie w krajach
śródziemnomorskich (Włochy , Francja , Grecja , Hiszpania)
Bazylia w kuchni
Zastosowanie w kuchni : Otarte liście bazylii dodaje sie do rozmaitych sałatek , warzyw ,
bazylia świetnie smakuje z czosnkiem.
Bazylię stosuje sie również jako dodatek do zup , potraw z ryb i drobiu , mięsa
wieprzowego , a także twarogów , jaj i omletów . Bazylie dodawaj zawsze pod koniec
przyrządzania potraw.
Właściwości zdrowotne
Bazylia jest bardzo ceniona roślina w ziołolecznictwie
ze względu na właściwości zdrowotne.
Bazylia pobudza apetyt zwiększając wydzielanie soków trawiennych
oraz działa pobudzająco.
--
http://kuchniawegetariaska.blox.pl or Wegetarianizm i Weganizm
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl