Kasza gryczana
autorem artykułu jest Arek Czapla
Kaszę gryczana wytwarza sie z gryki.
Kasza gryczana zawiera bardzo dużo białka , tłuszczu
oraz składników mineralnych .
Białka kaszy gryczanej są cenniejsze od białek zbóż wartościowo i strawnością
są zbliżone do białek roślin strączkowych.
Kasza gryczana zawiera witamin B1 PP oraz wapń , żelazo , fosfor , potas i miedź
Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej.
Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju
zrazów , pieczeni i sosów.
Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.
Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak
Właściwości lecznicze :
Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i
ograniczający zbyt obfite miesiączki.
Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.
A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną :
Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:
Składniki :
Paczka kostki sojowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 czerstwa bułka
majeranek , oregano , bazylia
sól , pieprz
tarta bułka
Sposób przygotowania :
Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie , po 15 minutach odsączyć , zemleć.
Bułkę namoczyć i odcisnąć
Cebule obrać i bardzo drobno posiekać
Połączyć , soję , cebulę i bułkę.
Dobrze wyrobić , połączone składniki , doprawić solą , pieprzem i dodać majeranek.
Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Uformować kotleciki , obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię
na brązowo-złoty kolor.
Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana , sosem pieczarkowym
i ogórkiem kiszonym.
Smacznego ! :)
--
http://kuchniawegetariaska.blox.pl or Wegetarianizm i Weganizm
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl