Zdrowa Soja
autorem artykułu jest Arek Czapla
Soja jest rośliną jednoroczną i nalezy do rodziny bobowatych.
Soja pochodzi z południowo-wschodniej części Azji.
Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi
ponad 50 % światowej produkcji.
Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.
Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko ,
duża zawartość wapnia , potasu i magnezu . produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu ,
pomagaja zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kaloryczne.
Soja jest bardzo wartościowym pokarmem , podstawowym produktem diety wegetariańskiej
oraz wegańskiej.
Z nasion soi robi się : kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego) :
Tofu w panierce:
Składniki :
400 g tofu, 1 jajko, mąka ziemniaczana do panierowania, 4 utarte ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru , 2 dymki
sos: 4 łyżki pasty z fermentowanej soi, kilka łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Tofu odciśnij z nadmiaru wody , potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut.
Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku.
Usmaż z obu stron na gorcej oliwie , osusz na papierze kuchennym.
Wymieszaj dokladnie składniki sosu. Dymke pokroj w małe paseczki.
Zeszklij na patelni czosnek , dymke oraz imbir , dodaj tofu.
Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu , aż sos wniknie w tofu i odparuje.
Podawaj z ryżem.
Smacznego ! :)
--
http://kuchniawegetariaska.blox.pl or Wegetarianizm i Weganizm
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl