Kminek (Carum carvi)
autorem artykułu jest Arek Czapla
Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw.
W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny
należący do rodziny baldaszkowatych.
W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.
Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu.
Owoc kminku ma ok. 5 mm długości , duża zawartość olejku eterycznego
, szarobrunatny kolor , bardzo silny zapach i słodko - palący smak.
Kminek dodawany jest do potraw , pieczywa , serów.
Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.
Służy także do wyrobu nalewek.
Właściwości lecznicze kminku :
Kminek ma działanie wiatropędne , mlekopędne , żółciopędne.
Ma także działanie rozkurczowe .
Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach , braku łaknienia ,
kolkach oraz zaparciach.
Przepis na zupę kminkową :
Składniki:
2 marchewki , 2 pietruszki , seler
duża cebula
2 łyżki masła roślinnego
ziele angielskie , majeranek , sól
Sposób przygotowania :
Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.
Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw . Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.
Zupę jemy z grzankami podanymi osobno.
Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.
Smacznego ! :)
Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne i sprawdzone smaki w Twojej kuchni....
szczegóły : zobacz tutaj
--
http://kuchniawegetariaska.blox.pl or Wegetarianizm i Weganizm
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl