Orientalne

Orientalne

Płetwy rekina, kałamarnice, małże i inne przysmaki

Płetwy rekina, kałamarnice, małże i inne przysmaki
autorem artykułu jest Adam Topor

W tradycyjnej kuchni chińskiej używa się zazwyczaj różnorodność produktów suszonych i niestety raczej nie dostęp... - czytaj dalej

Śnadanie ze 100 potraw za podatek z wioski

Śnadanie ze 100 potraw za podatek z wioski
autorem artykułu jest Adam Topor

Na te cele trawiono nieraz ogromne sumy. Zdarzało się niejednokrotnie, że koszt cesarskiego śniadania równał się podatkowi... - czytaj dalej

Kilka sposobów na... makaron

Kilka sposobów na... makaron
autorem artykułu jest Adam Topor

Chińskie makarony pszenne tak szeroko dostępne w produktach "ViHong" lub "MiGa" są bardzo popularną "przekąską" na zachodzie Europy. Ich zas... - czytaj dalej

Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa

Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa
autorem artykułu jest Serhij Petryczenko

Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu - uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach... - czytaj dalej

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska
autorem artykułu jest Maria Romanowska

Kuchnia żydowska jest ściśle związana z zasadami religijnymi Żydów. Zabraniają one przede wszystkim spożywania wieprzowiny, ale pozwalają na je... - czytaj dalej