Orientalne
Płetwy rekina, kałamarnice, małże i inne przysmaki
Płetwy rekina, kałamarnice, małże i inne przysmaki
autorem artykułu jest Adam Topor
W tradycyjnej kuchni chińskiej używa się zazwyczaj różnorodność produktów suszonych i niestety raczej nie dostęp... - czytaj dalej
Śnadanie ze 100 potraw za podatek z wioski
Śnadanie ze 100 potraw za podatek z wioski
autorem artykułu jest Adam Topor
Na te cele trawiono nieraz ogromne sumy. Zdarzało się niejednokrotnie, że koszt cesarskiego śniadania równał się podatkowi... - czytaj dalej
Kilka sposobów na... makaron
Kilka sposobów na... makaron
autorem artykułu jest Adam Topor
Chińskie makarony pszenne tak szeroko dostępne w produktach "ViHong" lub "MiGa" są bardzo popularną "przekąską" na zachodzie Europy. Ich zas... - czytaj dalej
Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa
Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa
autorem artykułu jest Serhij Petryczenko
Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu - uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach... - czytaj dalej
Kuchnia żydowska
Kuchnia żydowska
autorem artykułu jest Maria Romanowska
Kuchnia żydowska jest ściśle związana z zasadami religijnymi Żydów. Zabraniają one przede wszystkim spożywania wieprzowiny, ale pozwalają na je... - czytaj dalej